Jet Jongepier - 11 / May / 2022
Een omeletje met wild geplukte groentjes!
Collega Jet Jongepier, aftersales en PR, schrijft vandaag speciaal op ''eet wat je wil dag'' de blog over eetbare planten. In deze blog neemt collega/eetbare planten expert Rick Quartel ons mee in het bereiden van maaltijden met ingrediënten uit eigen omgeving.
Het is vandaag eet wat je wil dag. Nu zou je natuurlijk iedere dag zelf moeten weten wat je eet (met mate). Maar stel je eens voor; hoe leuk is het als je door de bossen aan het struinen bent, zin krijgt in een omeletje voor de lunch en de ingrediënten eigenlijk voor het pakken, uhh… plukken liggen?
Voor we op pad gaan is het goed om te bedenken wat je nodig hebt. We beginnen met een goede rugtas. Zorg voor een rugtas die handige opbergvakken heeft. Dit is namelijk heel handig wanneer je wilde planten wil verzamelen. Het is zonde om iets te plukken om het vervolgens verwelkt en platgedrukt terug te vinden in je tas!
Ben je opzoek naar de perfecte tas? Klik hier voor ons rugtas assortiment met o.a. Highlander, Savotta, Defcon 5 en nog veel meer!
Je loopt door een stuk duin begeleidend eikenbos. De bomen kronkelen en je ruikt een uiengeur. Je volgt je neus en vindt een open plek met een paar bosjes Bieslook. Je snijdt een klein bosje af en neemt deze mee in het zijvakje van je rugtas. Bieslook koop je niet alleen in de supermarkt, pluk je niet alleen uit de groentetuin, je plukt deze ook gewoon in en rond de Nederlandse bossen!
Je loopt een stukje verder het bos weer uit. Vlak voor de overgang van bos naar duinen spot je, wat verder van het pad af, de kruidachtige plant Look-Zonder-Look. Deze is te herkennen aan zijn lokige uiengeur, maar vergis je niet, hij is geen familie van de ui. Dit is een kruisbloemige, je kunt proeven dat dit een koolsoort is. Je plukt hiervan de jonge blaadjes die in een clustertje op de grond groeien, ongeveer een handje vol.
Als je verder struint op de duinpaden, zie je langs de rand een heel onschuldig en onopvallend plantje, namelijk de Zandkool. Zandkool is nauw verwant aan Rucola, iets wat qua smaak heel duidelijk terugkomt. Er staan al enkele exemplaren in bloei met mooie gele bloemen, deze laat je staan, of pluk je voor in een vaas. De jongere exemplaren die nog niet in de bloei staan, pluk je. Extra mals en smaakvol.
De lunch begint al aardig compleet te worden! Het enige wat je nog mist is een goede vuller. Op de weg terug naar het bos zie je wat iele stengels met lichtpaarse kopjes staan, jawel! Het zijn Asperges. Mannelijke Asperges zijn het grootst en het malst, maar ook de vrouwelijke soort kun je gewoon eten. Wanneer je deze vindt dan is het hoogstwaarschijnlijk een verwilderde nakomeling van de gecultiveerde Asperges. Ze zijn nog jong, mals en flexibel. Snij er een stuk of acht af en stop ze in je rugtas.
Je vervolgt je weg naar huis en je begint al aardig trek te krijgen na zo’n héérlijke wandeling! Eenmaal thuis aangekomen, steek je je woodstove aan en zet je je pannetje op het vuur. Je laat een scheutje olijfolie in de pan lopen en je snijdt de Asperges uit de hand in stukjes. Nadat de Asperges enkele minuutjes gebakken zijn, gooi je de Bieslook, Rucola en de Look-Zonder-Look erbij. Even husselen en direct de opgeklopte eitjes erbij. Je dekt de pan vanaf de bovenzijde af met het bord waarop je het zo dadelijk gaat serveren, dit helpt bij het garen van de bovenkant en houdt het eitje lekker smeuïg. Zodra de bovenkant gestold is, of vlak hiervoor als je een liefhebber bent, kieper je de omelet ondersteboven op het bord, met de gebakken kant naar boven. Hierover gaat nog een scheutje olijfolie zodra hij op het bord ligt. E voilà! Een welverdiend heerlijk omeletje van zélf geplukte groenten en kruiden, na een fijne wandeling in het bos.
Eet smakelijk!