• Ma-vr <23u, Zo <11u besteld, vandaag verzonden
  • Gratis verzending vanaf € 99,-!
  • Altijd 60 dagen bedenktijd!

9.4> 9000 reviews!

Auteur: Sia Aremia / Vertaling: Hilliene Reitsema - 16 / Sep / 2023

Alles over rauwe cacao en hoe je een cacaoceremonie kunt houden (NL)

We houden allemaal op een of andere manier van chocolade, toch? Misschien denk je er nu al aan welke jouw favoriet is. In deze blog vertellen we je alles over rauwe cacao en hoe je een cacaoceremonie kunt houden.

Alles over rauwe cacao en hoe je een cacaoceremonie kunt houden (NL)
Bushcraftshop Blog

Waar komt chocolade eigenlijk vandaan?

De cacaoplant heeft zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika. Cacao, dat een onderdeel is van de chocolade die we tegenwoordig kennen, werd al ongeveer 3500 jaar geleden gebruikt door verschillende stammen, zoals de Maya's en Azteken.

‘Cacao’ betekent in zijn oorspronkelijke naam van de Azteken "voedsel van de goden".

Deze stammen hielden ceremonies met en rond de rauwe cacaoboon en dronken cacao als een heilige en heilzame drank, en gebruikten het ook in het dagelijks leven. In die vroege tijden werd rauwe cacao vaak alleen gemengd met wat chilipeper en honing bij het drinken ervan.

Pas rond 1500 vond de cacaoboon zijn weg naar West-Europa, eerst naar Spanje. Toen de boon in Nederland arriveerde, werd de verwerking ervan in 1828 geïntroduceerd, wat de productie van cacaopoeder mogelijk maakte, zoals we dat vandaag de dag kennen. Slechts 20 jaar later werden de eerste chocoladerepen geproduceerd door suiker en melk aan de cacao toe te voegen.

Wat is het verschil tussen rauwe cacao en normale chocolade?

Cacao komt van de cacaoplant, die vruchten heeft die de bonen bevatten, net zoals een appel of avocado pitten bevat. De rauwe cacaoboon is ook de basis van onze normale chocolade, maar voor normale chocolade worden de bonen verhit boven de 42 graden Celsius, wat eigenlijk de gezonde voedingsstoffen in de bonen vermindert en ervoor zorgt dat het zijn "rauwe" staat verliest.

Met normale chocolade worden ook suikers en andere toevoegingen toegevoegd. De suiker in normale chocolade creëert geen prettige omgeving in ons lichaam. Ja, natuurlijk voelen we ons goed als we het eten of drinken, want het stimuleert een van onze gelukshormonen, serotonine, maar het maakt ons lichaam ook zuur.

Ons lichaam heeft een bepaalde omgeving nodig in het bloed en alle organen om fit, gelukkig en gezond te blijven.

Als we veel suikers consumeren, net als bijvoorbeeld witte bloem, koffie, conventionele zuivelproducten en vlees, krijgt ons lichaam niet echt wat het nodig heeft. Als we het voornamelijk met bovengenoemde stoffen voeden, moet het nog harder werken om de juiste omgeving in het lichaam te behouden, om niet te zuur te worden.

Als we onszelf te lang voeden met voornamelijk verzuringsmiddelen, zoals hierboven genoemd, en ook vaak gestrest zijn, negatief denken en veel "down" emoties ervaren, kan ons lichaam de gezonde omgeving, die alkalisch is, niet behouden en kunnen we daar ziek van worden.

Hoe kan rauwe cacao ons helpen gezonder te worden?

  • Rauwe cacao bevat van nature veel gezonde en essentiële mineralen zoals magnesium, ijzer en calcium. We hebben deze mineralen nodig voor bijvoorbeeld sterke botten en spieren, evenals een gezond brein en hart. Vooral voor vrouwen ondersteunt het drinken van rauwe cacao voorafgaand aan hun maandelijkse menstruatie.
  • Rauwe cacao bevat veel antioxidanten, net als blauwe bessen, maar rauwe cacao heeft er 40 keer meer van. Antioxidanten absorberen vrije radicalen, deeltjes die afkomstig zijn van vervuiling en gifstoffen in onze omgeving.
  • Rauwe cacao is een stemmingsverbeteraar, antidepressivum en ondersteunt een goede nachtrust, omdat het fundamentele neurotransmitters voor de hersenen bevat, zoals tryptofaan. Rauwe cacao helpt ons om ons gelukshormoon serotonine aan te maken, wat ook belangrijk is voor de productie van ons slaaphormoon melatonine.

Deze positieve effecten kunnen een grote invloed hebben op de waarde van uw algehele gezondheid, evenals uw dagelijkse levenservaring.

Wat hebben rauwe cacao en bushcraft gemeen?

"Leven met het wild" is wat rauwe cacao en bushcraft ons brengen. Door pure cacao in zijn meest natuurlijke vorm te gebruiken, rauw, ondersteunt het ons om contact te maken met onze meest natuurlijke, wilde en authentieke zelf, en brengt het ons terug naar onze ware aard, leven vanuit ons hart.

We kunnen rauwe cacao natuurlijk ook binnen voorbereiden en consumeren, maar het creëren van een mooie ceremoniële tijd buiten rond onze oude plant, gecreëerd door Moeder Natuur  voor ons welzijn, heeft een veel diepere ervaring en effect op ons.

Het is wetenschappelijk bewezen en erkend dat de cacaoplant meer groeit op de planeet naarmate er meer onrust (bijvoorbeeld oorlogen, gevechten, stress, etc.) is. De natuur is wijs en helpt ons altijd om terug te keren naar ons centrum, naar ons hart en terug naar liefde.

Wanneer kan ik het beste rauwe cacao gebruiken?

Je kunt rauwe cacao voor veel waardevolle toevoegingen aan jezelf en je leven gebruiken.

Rauwe cacao heeft een zeer positieve invloed op mensen en brengt hen meer terug naar hun innerlijke zelf. We zijn vaak met onze aandacht en focus naar buiten gericht. Rauwe cacao kan je terugbrengen naar jezelf, je wat "me-time" geven.

Het helpt om vrede en kalmte in jezelf te vinden, opent je hart om je eigen verlangens, wensen en antwoorden op uitdagende vragen te verkennen. Je hart kent alle antwoorden die je nodig hebt, rauwe cacao kan deze deuren voor jou openen.

Rauwe cacao voedt je op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Het voorziet je lichaam van goede voedingsstoffen, ontspant je brein en kalmeert je geest, en brengt je gevoelens weer in beweging en helpt je om een vreugdevol persoon te zijn.

Wanneer moet ik geen rauwe cacao gebruiken?

Omdat cacao een bepaalde hoeveelheid cafeïne bevat, moet het het beste op elk moment van de dag worden geconsumeerd, maar niet 4-6 uur voor het slapengaan. Anders kan het moeilijk worden om in slaap te vallen. Mensen met een hoge bloeddruk, diabetes en histamine-intolerantie moeten voorzichtig zijn en de consumptie van rauwe cacao beperken.

Rauwe cacao wordt gezien als voedsel en moet niet "als water" worden geconsumeerd. Gebruik rauwe cacao als een lekkere traktatie en niet als een dagelijks essentieel.

Hoe bereid ik mijn rauwe cacao voor?

Je kunt rauwe cacao op veel verschillende manieren bereiden. Het belangrijkste is om te voelen wat bij je past op dat moment. Je kunt het dagelijks gebruiken of voor een ceremonie met jezelf of een groep mensen. Je kunt de rauwe cacao thuis bereiden of buiten in de natuur.

  • We raden altijd aan om tijd te nemen voor de cacao en voor jezelf wanneer je het consumeert. Geen "tussendoor" of haast bij de voorbereiding en consumptie.

 

  • Gebruik 15g (lichte dagelijkse dosis) of 30g (hoge ceremoniële dosis) rauwe cacao per persoon, snijd het voorzichtig in kleine stukjes, bijvoorbeeld met een Zweeds Casström Lars Fältmes op een Kupilka 44plank, en meng het met ongeveer 150-200 ml puur water of biologische plantaardige melk (haver, amandel, kokosnoot of hazelnoot) of een mix van beide in een pot.

 

  • Voor beginners smaakt biologische plantaardige melk vaak zachter en aangenamer. Je kunt dan geleidelijk overgaan naar een mix met alleen puur water, dat puurder is en je de volledige karakteristieken van rauwe cacao laat proeven.

 

  • Verwarm het mengsel, roer regelmatig, en laat het niet koken. Rauwe cacao behoudt zijn beste kwaliteit wanneer het niet wordt gekookt. In de natuur kun je een van de geweldige gas- of spirituskokers van Bushcraftshop gebruiken, of het bereiden boven direct vuur. Ik gebruik persoonlijk graag de gasbrander MSR Pocket Rocket of de Trangia 25-2 Ultralight, die als spiritus- of gasbrander kan worden gebruikt, of de Robens Firewood Wood Stove.

 

  • Voor een grotere groep is een Petromax Dutch Oven van 3,5 liter, om het boven het vuur te bereiden, een uitstekende keuze.

Je kunt wat kruiden aan de rauwe cacao toevoegen, zoals kaneel, chili, kardemom, kurkuma of gember. Als de rauwe cacao in het begin te bitter is, kun je wat biologische dadelsiroop of honing gebruiken om het smaakvoller te maken. Ik raad aan om het zo min mogelijk gezoet te houden.

Iedereen heeft een andere dosis rauwe cacao die ze lekker vinden. Als de hoeveelheid rauwe cacao te sterk voor je smaakt, vind dan de juiste dosis die je lichaam prettig vindt. Het gaat erom ervan te genieten met plezier, niet om het "erdoor te moeten krijgen". Als je na de bereiding vindt dat het te sterk is, voeg dan wat warm water of biologische plantaardige melk toe. Als het te zacht is, verwarm dan het mengsel opnieuw met wat extra rauwe cacao.

We raden je aan om 2-4 uur voor het drinken van de rauwe cacao geen zwaar voedsel te eten, zodat het zijn volledige potentieel in je kan ontplooien, en ook om geen koffie of alcohol te drinken voordat je rauwe cacao consumeert.

Hoe verloopt een rauwe cacaoceremonie?

We kunnen een rauwe cacaoceremonie voor onszelf creëren of met een groep mensen. Er is niets dat "verkeerd" kan worden gedaan. Vraag jezelf af: hoe kan ik mezelf vieren, het geschenk van Moeder Natuur en als het in een groep wordt gehouden, onze samenzijn, het beste vandaag?" Creëer je ceremonie rond die liefdevolle intentie.

Giet de verwarmde rauwe cacao in je favoriete kopje. Ik hou ervan om de Kupilka 21 Cup te gebruiken. Breng wat liefdevolle intentie in, zoals bijvoorbeeld "Ik ben goed genoeg zoals ik ben", "Ik zet elke stap in het leven met gratie", "Ik ben veilig en ondersteund" in de cacao. Je kunt dan gewoon het kopje met beide handen voor je hart houden en de woorden in het kopje spreken of denken. Als je dit doet met een liefdevolle glimlach, zal het nog groter aanvoelen.

Je kunt ook op een stukje papier schrijven waar je op dit moment van je leven afscheid van zou willen nemen, evenals wat je meer zou willen uitnodigen, en vraag het geschenk van de natuur, de rauwe cacao, om je hierbij te ondersteunen. Onze intenties zijn nieuwe richtingen die we creëren, zaden die we zaaien, naar wat we echt willen in het leven. Elke gedachte, elk woord, elke actie die we ondernemen, heeft invloed. Hoe vaker we ze herhalen, hoe meer ze onze realiteit worden.

Begin langzaam de rauwe cacao te proeven en consumeer bewust zoveel als goed voor je voelt. Je kunt naar wat muziek luisteren, wat kaarsen aansteken, een lied zingen, in de natuur rondkijken of gewoon stil bij jezelf zijn. Geniet van het moment. Misschien heb je zelfs zin om te dansen, te journalen of met de natuur te praten tijdens je tijd met de rauwe cacao.

Wat zul je voelen tijdens een rauwe cacaoceremonie?

Dit is heel individueel. Veel mensen voelen een zalig gevoel met veel warmte en ruimte in hun hart. Het creëert vaak ook een zeer verbonden en beschermd gevoel, alsof je in een mooie warme deken wordt geknuffeld. Sommige mensen voelen zich ook energieker en levendiger, ze willen hun lichaam bewegen.

Het beste is als je open staat voor alles wat er kan gebeuren en gewoon verwelkomt en onderzoekt wat er gebeurt.

Wat moet je eten na een rauwe cacaoceremonie?

Het lichaam geeft de voorkeur aan lichte voeding en puur water of thee na het drinken van rauwe cacao. Je kunt van tevoren wat vers fruit, dadels of noten klaarmaken om te proeven na het drinken van de rauwe cacao. Behandel je lichaam met wat vers voedsel en lichte voeding na het verwennen met het voedsel van de goden. Behandel jezelf als een god(in).

Waar kan ik rauwe cacao kopen en waarom zou ik degene gebruiken die Bushcraftshop aanbiedt?

The Spirit of Cacao is gevestigd in Nederland. Jera, van wie ik persoonlijk al sinds 2020 rauwe cacao koop, heeft zelf enkele jaren geleden de magie rond rauwe cacao in Midden-Amerika verkend. Hij kiest bewust de verschillende soorten cacao uit die we via Bushcraftshop aanbieden. Ze bieden ook ceremonies aan op hun prachtige natuurcamping Langoed Ottermeer.

Bushcraftshop biedt verschillende soorten rauwe cacao van 'The Spirit of Cacao' aan; Peruviaanse, Madagaskische, Venezolaanse en een Magic Mix, met niet-psychedelische paddenstoelen en kruiden.

Welke moet je kiezen? Ik raad aan om intuïtief te voelen welke het beste bij je past. Ze hebben allemaal een iets andere smaak. Als je graag verschillende wilt proberen, raad ik het Tasting Set met 3 soorten rauwe cacao aan.

Wil je rauwe cacao niet alleen proberen en verkennen?

We helpen je graag en begeleiden je ook bij je ervaring met rauwe cacao. Sia, die sinds 2019 rauwe cacaoceremonies aanbiedt en deel uitmaakt van het Bushcraftshop-team, biedt regelmatig ceremonies online of op evenementen via Bushcraftshop in Nederland en daarbuiten, waarmee je rauwe cacao beter kunt leren kennen, ervan kunt genieten en in contact kunt komen met andere geweldige mensen.

Bij je eerste aankoop van rauwe cacao via Bushcraftshop kun je gratis deelnemen aan de aankomende rauwe cacaoceremonie.

Heb je meer vragen? Neem gewoon contact op met [email protected]

Met liefde, Sia - Team Bushcraftshop

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Gastblog: De kunst van het niets doen door Miriam Lancewood
    30 / Apr / 2024

    Auteur: Sia Aremia / Vertaling: Hilliene Reitsema - 16 / Sep / 2023

    Gastblog: De kunst van het niets doen door Miriam Lancewood

  • Wat is een Underquilt?
    14 / Feb / 2024

    Auteur: Sia Aremia / Vertaling: Hilliene Reitsema - 16 / Sep / 2023

    Wat is een Underquilt?

  • Een gegarandeerd lekker buitenkookfeest met Petromax.
    22 / Dec / 2023

    Auteur: Sia Aremia / Vertaling: Hilliene Reitsema - 16 / Sep / 2023

    Een gegarandeerd lekker buitenkookfeest met Petromax.

  • Vegan Herfst Stoofpot uit de Dutch Oven
    15 / Dec / 2023

    Auteur: Sia Aremia / Vertaling: Hilliene Reitsema - 16 / Sep / 2023

    Vegan Herfst Stoofpot uit de Dutch Oven

  • Geroosterde Wintergroenten uit de Dutch Oven
    15 / Dec / 2023

    Auteur: Sia Aremia / Vertaling: Hilliene Reitsema - 16 / Sep / 2023

    Geroosterde Wintergroenten uit de Dutch Oven

  • December recept uit de Dutch Oven | Aardappeltaart van Kampvuurkok Arriën
    15 / Dec / 2023

    Auteur: Sia Aremia / Vertaling: Hilliene Reitsema - 16 / Sep / 2023

    December recept uit de Dutch Oven | Aardappeltaart van Kampvuurkok Arriën

  • Angelo schrijft: De perfecte en geteste kleding voor regen- en koud weer.
    04 / Dec / 2023

    Auteur: Sia Aremia / Vertaling: Hilliene Reitsema - 16 / Sep / 2023

    Angelo schrijft: De perfecte en geteste kleding voor regen- en koud weer.

  • Gastblog: Patrick van OutdoorOnly
    30 / Nov / 2023

    Auteur: Sia Aremia / Vertaling: Hilliene Reitsema - 16 / Sep / 2023

    Gastblog: Patrick van OutdoorOnly

  • Top 5 wandelroutes in Drenthe
    02 / Nov / 2023

    Auteur: Sia Aremia / Vertaling: Hilliene Reitsema - 16 / Sep / 2023

    Top 5 wandelroutes in Drenthe

  • Bushcraft tips voor kleding bij herfstweer 
    31 / Oct / 2023

    Auteur: Sia Aremia / Vertaling: Hilliene Reitsema - 16 / Sep / 2023

    Bushcraft tips voor kleding bij herfstweer 

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Bushcraftshop BV 9.5 / 10 - 5454 Reviews @ Kiyoh - Thuiswinkel Waarborg
->
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »