• Ma.-vr. < 23u & za. < 16u besteld, vandaag verzonden!
 • Gratis verzenden vanaf € 50,-!
 • 60 dagen bedenktijd!

9.5> 7500 reviews!

Weave - 13 / Jul / 2023

Verbinding maken met de natuur

Er is niets wat zo eerlijk is als de natuur, daar is ons bestaan op gebaseerd. De angst voor de natuur is een gebrek aan kennis en vertrouwen, terwijl de natuur ons in alles voorziet van wat wij nodig hebben om te leven. Velen weten niet meer wat dit inhoud omdat de meeste mensen zo ver verwijderd zijn geraakt van datgeen waar we vandaan komen. Wat houdt het in om echt bewust in en met de natuur te zijn, om hier een relatie mee aan te gaan? Mij gaf het compleet ander perspectief op de wereld en het leven, ik vertel je er in deze blog meer over.

Verbinding maken met de natuur
Bushcraftshop Blog

Tot een aantal jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik zo van het buiten leven zou gaan houden. Van origine ben ik een stadsmeisje en heb ik geleerd dat beestjes vies zijn en het bos maar een enge plek is. Dan nog niet eens te benoemen dat ik vreselijke ervaringen had met (school)kamp en kamperen het liefst vermeed. Echter kwam ik erachter, naar mate ik mij meer ging verdiepen in de wonderen van de natuur, dat daar alle universele waarheden te vinden zijn, die verloren zijn in de tijd. Mijn interesse lag bij natuurspiritualiteit en ik wilde dan ook graag leren over de natuur, maar vooral van de natuur. Dit kon niet anders dan de natuur ingaan en het ervaren. Voor mij betekende dit ook mega veel angsten overwinnen. Zo begon mijn reis bij de Faith in Nature jaaropleiding. Voor degenen die het eng vinden om de natuur in te gaan neem ik je graag een stukje mee in mijn verhaal en gedachtegoed.

Mijn grootste angst was om er alleen voor te staan in de natuur, beestjes en enge ziektes oplopen. De natuur was voor mij één groot gevaar. Mijn angst en gebrek aan aandacht in het moment overmeesterde altijd waardoor, ik niet nieuwsgierig kon zijn naar het moment en al het andere leven om mij heen. Bij mij ging er een knop om op het moment dat ik door had dat het ook niet de bedoeling is om altijd comfortabel te zijn, dat het ongezond is om te streven naar je altijd goed te willen voelen. Ik merkte dat bij mij de grootste inzichten kwamen op het moment dat ik oké werd met wat er was, ook al was dat niet altijd comfort. Oké zijn met wat er was betekende voor mij verwondering van veel dingen die ik eerder niet zag of anders zag. Een nieuw perspectief, dat nodigde uit tot nieuwsgierigheid, waardoor ik van de natuur kon leren in plaats van overmeesterd te worden door angst. Niet alleen leren door wat ik observeerde, maar ook wat ik ervaarde. De inzichten landden vanuit verschillende kanten die mij anders nooit bereikt hadden.

De confrontatie met hoe afhankelijk we eigenlijk geworden zijn van luxeproducten is groot. Met name als je erover nadenkt dat geen enkel ander levend wezen al deze dingen nodig heeft, om een goed leven te leiden. Van een koelkast tot een auto, van een airfryer tot een telefoon. Onze voorouders hadden geen van deze producten, maar hoe leefden zij dan wel? Alle informatie die we daar nog van hebben is kostbaar en wordt ook wel Primitive Living Skills genoemd.

Maar, wat heb je er dan aan? Waarom zou je alle luxe opgeven om te verblijven in de natuur? Omdat er naar mijn idee niks mooiers is dan realiseren dat je met heel weinig al heel veel kan, dat de natuur voorziet en je met haar kan leren werken. Alles wat wij nu hebben, is met dank aan de natuur en onze voorouders. We zijn steeds verder van de natuur af komen te staan, door van alles wat ons leven gemakkelijker zou moeten maken. Maar is ons leven echt gemakkelijker geworden? Het is zeker sneller geworden, maar wat heeft ons dat gebracht?

Wat onze voorouders hadden was respect en waardering voor de natuur, maar ook een streven naar ‘beter’. Je zou kunnen zeggen dat sommigen hierin zijn doorgeslagen en het "verbeteren" van bepaalde zaken over de hoofden is gegaan van heel veel mensen en de natuur. Het is één groot spel, zonder daarmee te zeggen dat vroeger alles beter was. Onze voorouders waren trouw aan hun roots: de natuur. Natuur blijkt uit onderzoek heel gezond te zijn... maar hoe kan het dat we dat zijn vergeten en niet meer zo belangrijk vinden? Onze voorouders wisten dat ze zonder niet konden leven, dus behandelde ze haar met respect. Ze oogsten planten die zij eerden en waardeerden, ze bewerkten materialen met stenen met geduld, ze slachtten en zorgden voor dieren met respect en ze droegen de lessen van de oude wijzen in hun hart.

Een eerste keer in de natuur verblijven lijkt in eerste instantie misschien mega eng en dat is het ook wel voor wie haar niet kent. Als je bereid bent die stap te maken en het onbekende te omarmen, dan geloof ik dat het voor iedereen als thuiskomen is. Voor degenen die open staan om een relatie met de natuur aan te gaan, waarin het een wisselwerking is van geven en nemen. In plaats van dat je alles wat je niet kent of eng/minder fijn vindt direct verafschuwd, kun je er ook met nieuwsgierigheid naar kijken en vragen: wat is jouw rol in dit systeem? Hoe leef je en waarom leef je hier? Wat zijn jouw superpowers? Hoe kunnen we samenwerken? Of het nu om een brandnetel of een bij gaat. Ze zijn allemaal deel van een systeem waar wij net zo goed deel van uitmaken, alleen veelal vergeten zijn: de natuur. Hierin zijn wij allemaal van gelijke waarde, met een eigen persoonlijkheid en kwaliteiten.

Terugkomend op mijn verhaal, was een belangrijke les in mijn proces de kracht van aandacht en echte aanwezigheid. Voor mij, voor mijn medemensen en voor de natuur. Dat lukt niet altijd en dat is oké. Echter, wonder boven wonder, is dat vaak als sneeuw voor de zon verdwenen zodra ik in de natuur verblijf. De natuur is mijn spiegel en inspiratie, mijn medicine om los te laten, om mij over te geven aan het moment en al het andere voorbij te laten gaan. In de natuur ervaar ik wat rijkdom is, door de eeuwige eb en vloed van tekort en overvloed, waarbij juist de dualiteit zo belangrijk is om een complete ervaring van rijkdom te kunnen hebben. Rijkdom staat voor mij unaniem verbonden aan dankbaarheid en zijn met wat er is. Dat gevoel van aanwezigheid, overgave, verbinding en dankbaarheid, is niet te beschrijven. Alleen: Wauw… Dat ik zo’n diepe dankbaarheid mag ervaren door echt in dit moment te zijn en dat ik zo’n intieme band met de natuur mag ervaren, wat als oneindig voelt. Het is de verbinding met alles waar ik uit voort kom en weer naar terug zal keren. Een dankbaarheid voor alles, wat er ook maar gaat gebeuren, want nog altijd heb ik alleen dit moment en nooit het volgende of de vorige.

Dankjewel natuur, dat alles er mag zijn. Je bent de spiegel naar mijn ziel. Je bent mijn medicine en ik draag je lessen in mijn hart.

Wil jij kennismaken met de wereld van bushcraft of je leren verbinden met de natuur vanuit?

Zie dan hier ons aanbod, of lees direct meer over de Faith in Nature cursussen:

In ‘Faith in Nature’ gaat het om het ervaren van de connectie met de natuur op zowel fysiek als mentaal vlak. Je gaat dit meemaken op een krachtige en praktische manier en tegelijk een spirituele, zachte manier. Praktische Bushcraft vaardigheden ondersteunen ons in alles wat we doen. Je leert over vuur, voedsel, bomen en planten, over onderdak en bescherming, over dieren en sporen lezen. Maar we gaan we verder en dieper. Je gaat je eigen spirituele voorwerpen en gereedschappen maken en verzamelen. Je gaat kennis opdoen over traditionele rituelen, en ervaren hoe het is om te werken met ceremonies. Je gaat leren om in harmonie met de natuur te leven. Je leert over de wijsheid van de ‘elders’, hun helende liederen of verhalen met lessen. Je leert over de kracht van (heilige) planten en je gaat aan de slag met krachtdieren, de elementen, ‘tribes’ en voorouders.

Faith in Nature I (beginners*) en Faith in Nature II (gevorderden*).

Tevens bieden wij GRATIS informatieavonden aan voor deze opleidingen, klik op de tekst om je aan te melden:
Woensdag 4 oktober om 19:00 in Vorden voor infoavond Faith in Nature I (beginners*)
Maandag 7 augustus om 19:00 in Bathmen voor infoavond Faith in Nature II (gevorderden*)

* m.b.t. natuurspiritualiteit & natuurlijk sjamanisme
 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Interview met René en Beke
  25 / Sep / 2023

  Weave - 13 / Jul / 2023

  Interview met René en Beke

 • All about Raw Cacao and how you can make a Cacao Ceremony (ENG)
  16 / Sep / 2023

  Weave - 13 / Jul / 2023

  All about Raw Cacao and how you can make a Cacao Ceremony (ENG)

 • Alles over rauwe cacao en hoe je een cacaoceremonie kunt houden (NL)
  16 / Sep / 2023

  Weave - 13 / Jul / 2023

  Alles over rauwe cacao en hoe je een cacaoceremonie kunt houden (NL)

 • De perfecte kop koffie: Een gids voor het gebruik van een French
  22 / Aug / 2023

  Weave - 13 / Jul / 2023

  De perfecte kop koffie: Een gids voor het gebruik van een French

 • Stralende Huid, Duurzame Keuzes: Ontdek de Magie van Elsan Ekopaja Vegan Zeep!
  11 / Aug / 2023

  Weave - 13 / Jul / 2023

  Stralende Huid, Duurzame Keuzes: Ontdek de Magie van Elsan Ekopaja Vegan Zeep!

 • Verbinding maken met de natuur
  13 / Jul / 2023

  Weave - 13 / Jul / 2023

  Verbinding maken met de natuur

 • Red de Egel! - Het verhaal van onze Egel
  04 / Jul / 2023

  Weave - 13 / Jul / 2023

  Red de Egel! - Het verhaal van onze Egel

 • Alles wat je moet weten over Barefoot Schoenen
  03 / Jul / 2023

  Weave - 13 / Jul / 2023

  Alles wat je moet weten over Barefoot Schoenen

 • Voor het eerst in de natuur
  30 / Jun / 2023

  Weave - 13 / Jul / 2023

  Voor het eerst in de natuur

 • Gearblog door experts: De Robens Lynx 4 persoons tent
  07 / Jun / 2023

  Weave - 13 / Jul / 2023

  Gearblog door experts: De Robens Lynx 4 persoons tent

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Bushcraftshop BV 9.5 / 10 - 5454 Reviews @ Kiyoh - Thuiswinkel Waarborg
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »